Vad tjänar en musiker?

Det finns många som har drömmar om att kunna livnära sig på sin musik. I Sverige har vi många duktiga musiker, både professionella och amatörer. Det är välkänt att personer med kreativa yrken inte får de högsta lönerna. Vill man satsa helhjärtat på en karriär som musiker är det bra att veta vad man har framför sig, och hurdan löneutveckling man kanske har framför sig. Det är också värt att veta hur man kan förbättra sina egna ekonomiska förutsättningar. Därför skall vi titta lite mer på vad en musiker kan tjäna, och vad man kan göra för att kunna leva på musiken.

Man kan tjäna massor eller ingenting

Att vara musiker är ett tufft yrke. Innan man är en etablerad och eftertraktad musiker kan man få spela gratis. Tyvärr har vi ett klimat idag där många tänker att alla spelningar är bra spelningar, och det finns flertalet musiker som vittnar om att de ibland får höra att de åtminstone kommer få synlighet. Verkligheten är ju dock att synlighet inte betalar några räkningar, och det är fortfarande ett jobb man gör. Det finns också de som tjänar väldigt, väldigt mycket på sin musik. Genom att läsa om hur Expressen listade vad musikeliten tjänade stod det ganska snabbt klart att det faktiskt går att tjäna pengar på sin musik, dessvärre är de största summorna utom räckhåll för de flesta musiker eftersom det kräver att man är ett erkänt namn. En vanlig musiker inom klassisk musik kan exempelvis tjäna runt 31 000 kronor per månad före skatt. Det blir inga miljonbelopp per år.

Att ge sig själv de bästa förutsättningarna

Även om det kan kännas svårt finns det förstås saker man kan göra för att försöka förbättra sin ekonomiska framtid. Det första och absolut viktigaste tipset är att gå en utbildning. I Sverige har vi flera erkända skolor för musiker, bland annat Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. För många arbetsgivare är det nämligen viktigt att kunna se att man har en kunskap, att man faktiskt är duktig. Att komma in på en högskoleutbildning i musik är svårt. Man konkurrerar ofta med många duktiga musiker. Kommer man inte in, eller om man inte känner sig redo att söka en utbildning kan man istället välja att gå en folkhögskola eller yrkesförberedande utbildning. En annan sak som är bra att göra, även om den kan kännas jobbig, är att skapa ett kontaktnät. Många musikerjobb får man nämligen genom kontakter.