Led Zeppelin

Det oerhört framgångsrika rockbandet Led Zeppelin startades sensommaren 1968 av gitarristen Jimmy Page. Han ville sätta ihop en supergrupp med toppmusiker från dåtidens främsta band. Själv hade han spelat en tid med The Yardbirds, och han tog kontakt med några ur The Who. Som sångare var bland annat Steve Winwood påtänkt. Slutligen blev bandsättningen: Jimmy Page på gitarr, Robert Plant som sångare, John Bonham på trummor och John Paul Jones spelade basgitarr och keyboards.

Trevande början

Bandet fick ärva och avsluta en turné i Skandinavien som The Yardbirds inte iddes göra klart. Dessa spelningar gjordes under namnet The New Yardbirds, men ett nytt namn måste fram efter turnén. The Who’s trummis, Keith Moon, lär ha yttrat att ett band med namnet The New Yardbirds skulle sjunka som en Zeppelinare av bly, “a lead zeppelin”. Dessa ord tyckte Page passade som gruppnamn, och man stavade förledet “Led” för att det säkert skulle uttalas rätt.

Framgångarna med ett nytt sound

De fyra killarna i bandet bidrog alla med olika delar av Led Zeppelins helt nya sound. Bandet hade influenser från bland annat amerikansk sydstatsblues och brittisk folkmusik. Att de fyra dessutom älskade att spela live i timtal gjorde deras konserter till något alldeles extra. Page och Plant klickade mycket bra, och de kunde leverera många låtar på kort tid. Page stod för musikkomponerandet och Plant skrev de flesta av texterna. Redan 1969 släppte de sina två första studioalbum, 1970 kom det tredje och 1971 det fjärde. Att bandet dessutom turnerade flitigt under dessa år gjorde att deras publik ständigt växte.

Det hävdas ibland att det var Led Zeppelin som drog igång hela hårdrocksgenren. Man kan lugnt hävda att det var brittisk rock som ledde fram till heavy metal, vid sidan av Led Zeppelin fanns också Deep Purple och Black Sabbath.

Stairway to Heaven

Man kan diskutera fram och tillbaka om Led Zeppelin skapade hårdrocken, om de var ensamma eller en del av en tidsanda som ledde rocken framåt. Det som är odiskutabelt är dock att en av rockhistoriens största rocklåtar, alla kategorier, gjordes av Led Zeppelin. Det är förstås den oerhört suveräna låten “Stairway to Heaven“, som ligger på deras fjärde studioalbum, som avses. Om man tänker på rock är det ofta den låten som poppar upp i skallen, lika ofta som Deep Purples “Smoke on the Water”.

Det var ett liveframträdande av Led Zeppelin som inspirerade jordbrukaren Michael Eavis att starta Glastonburyfestivalen 1970. Oavsett om du är festivalarrangör, egenföretagare eller behöver fixa ett nyhetsbrev till bostadsrättsföreningen kan du få snabb och ovärderlig hjälp av ungapped.se. Det ryktades länge om att Led Zeppelin skulle uppträda på årets Glastonbury, men i så fall är de fortfarande hemliga eftersom inget om bandet omnämns på festivalens hemsida dagen efter premiären. Bandet upplöstes officiellt hösten 1980 efter att trummisen John Bonham avlidit. De har dock återförenats vid några tillfällen för att ge olika jubileumskonserter, då med Jason Bonham vid trummorna, son till John.