Framtidens Heavy metal

Räkna med mer ljuseffekter

Det går naturligtvis inte att säga något säkert om framtiden men genom att dels blicka bakåt för att få ett perspektiv musikstilen fram till idag och dels titta på aktuella utvecklingstrender går det ändå att göra sig en hyfsad bild av vad som kan tänkas hända i framtiden. Heavy metal har knoppat av i flera nya genres som ändå har en koppling till sitt ursprung genom bland annat instrumentuppsättning. I framtiden kommer vi helt säkert att få nya genres samtidigt som några av de som idag är populära riskerar att tappa lite av sitt momentum eller till och med försvinna helt. Heavy metal är ofta rebellisk och det blir intressant att se vad framtida musiker kommer att förhålla sig rebelliska till.

Etnohårdrock och nya instrument

Räkna med mer ljuseffekter

Heavy metal scenen sprids nu till fler länder och suger upp kulturelement från dessa. Indien och Kina är exempel på detta. Där lyssnar man på samma klassiska plattor som i USA och Europa men musiken har ändå ett distinkt sound. Vi tror alltså på fler tydliga subgenres som är nationellt förankrade. precis som att laddhybrider är bilarnas framtid tack vare den tekniska utvecklingen kommer vi att se förändring inom Heavy metal som beror på att det lättare att frambringa nya typer av ljud. Grunden, gitarr, bas och trummor kommer dock att bestå. Musik som inte vilar på det fundamentet är helt enkelt inte Heavy metal.

Hologram och surroundljud

Något vi säkert kommer att få ser mer av i framtiden är hologram. Ronnie James Dio ger sig ut på turné efter sin död genom en projicerad bild på scenen. Det är en typ av framträdande som är en kombination av livespelning och videoshow. Vi tror också att själva ljudupplevelsen kan komma att förändras och bygga mer på surroundljud än det gamla vanliga stereoperspektivet. Hur det kommer att låta i framtiden beror alltså till stor del på tekniken.