Heavy metal och hårdrock

Är det någon skillnad mellan heavy metal och hårdrock? Heavy metal är helt enkelt en genre inom hårdrocken som vanligen också kallas metal. De som gillar hårdrock gillar vanligtvis också heavy metal. Hårdrocken kom från England och slog igenom internationellt med bland annat Led Zeppelins låt “Stairway to heaven”. Heavy metal-band har som sagt vuxit fram från hårdrocken och under 80-talet producerades flera kända band med fenomenala album som AC/DC:s “Back in Black” och Iron Maidens “The Number of the Beast”. För många är det ett band i synnerhet som representerar heavy metal och givetvis handlar det om Metallica.

Världens mest populära heavy metal-band är utan jämförelse Metallica som skapar musik som uppskattas även av personer som i vanliga fall inte lyssnar på heavy metal. Med sitt album “Master of Puppets” från 1982 fick Metallica sitt internationella genombrott, ett album som fortfarande är ett av deras mest omtyckta. Metallica är ett band som turnerar flitigt och gärna spelar sina mest populära låtar på sina konserter, även om de har några år på nacken.

Att gå på konsert idag innebär vanligtvis att man tar mobilen med sig. Mycket kan hända och det är inte ovanligt att man till exempel tappar sin smartphone och att den sedan behöver repareras. Det är inte svårt och betydligt billigare att fixa mobilen själv och man kan hitta smarta och prisvärda teknikprylar online, där allt man behöver finns.

Sverige har idag satt sitt namn på den internationella hårdrocksscenen med stora namn som Ghost, Hammerfall, Mustasch och Opeth. Det var under 80-talet som Stockholmsbandet Europe slog igenom världen över med “Final Countdown” och satte vårt avlånga land på kartan. Sverige är utan tvekan ett musikproducerande land och svenska hårdrocksband har de senaste årtiondena tagit hem topprankningar utomlands. Många musikkännare utomlands kanske trodde att svensk musik var enkel och lite som en apa som spelar gitarr men de har tvingats att tänka om.

Det var ett svenskt band som under 70-talet öppnade världens ögon för svensk rockmusik, Blue Swede och Björn Skifs. Deras största hit “Hooked on a Feeling” är fortfarande med i soundtrack på storfilmer såsom Reservoir Dogs av Tarantino samt Guardians of the galaxy.

Sveriges första hårdrocksgrupp var “November” från 1969 som blev början till den svenska hårdrocksrörelsen. November var bland annat förband åt Fleetwood Mac.