Hur definieras heavy metal?  

Hur beskriver man musikgenren heavy metal? Rockmusik,
generellt sett, definieras av ljudet av en elgitarr, en elbas, en bas- och virveltrumma, mycket energi och ofta relativt högt Austrian band Belphegor giving concert at Protzen Open Airtempo. När folk började tycka att rocken var för slö eller för klen, någon gång omkring 70-talet, så började man med hårdare rock, d.v.s. hårdrock. Heavy metal är en typ av hårdrock. För att någonting ska få klassas som heavy metal så måste ingredienserna åtminstone vara distade gitarrer, elbas och trummor. Vad det gäller låttexter så skrivs det om precis allt mellan himmel och jord. För vissa subgenrer av heavy metal, som till exempel death metal och black metal så skrivs det ofta om mörkare saker såsom döden och andra mer negativa känslor i största allmänhet.

  • Musikteori inom heavy metal

Ett annat sätt att beskriva heavy metal kan vara på ett musik-teoretiskt plan. Standard inom heavy metal och andra tyngre rockgenrer är att använda kvintackord och mollackord. Ett kvintackord är ett ackord som består av två toner, till skillnad från ett “vanligt” ackord som oftast består utav minst tre toner. Kvint betyder “femman” och ett kvintackord innebär att man, istället för att slå an grundton, ters och kvint som i ett “vanligt” ackord eller “treklang”, så slår man bara an grundtonen och kvinten. Detta är extra användbart inom musik där man använder distade elgitarrer eftersom att om man spelar fler än två toner samtidigt på en elgitarr med mycket distorsion så kan det låta väldigt rörigt. Dessutom har ackord med färre toner en tendens att låta “tyngre”.

En annan sak som man kan nämna om musikteorin för heavy metal är att dur-ackord nästan aldrig används. En typisk ackordföljd i en metal-låt är kanske C5, D5 och E5. Dessa kvintackord är vanligast men moll-ackord förekommer också. Man kan dessutom tillägga att rent generellt så är musiken uppbyggd på ett simplare sätt än inom till exempel jazz, med färre använda ackord, färre musikskalor och arrangemang som är mer “straight-forward”. Detta är dock absolut inte en sanning för all heavy metal. Faktum är att mycket heavy metal-musik, framförallt vissa subgenrer som till exempel progressiv metal, innehåller en hel del komplicerade arrangemang, kanske till och med mer komplicerade än jazz vissa gånger.