Hur kan man finansiera sitt rockband?
Själva bildandet av ett rockband kostar egentligen ingenting – det räcker ju med att ett gäng människor bestämmer sig för att skapa och spela musik ihop för att de ska ha bildat ett band. För att de faktiskt ska kunna spela musik krävs det dock en hel del stora investeringar från gruppens sida. De kan till exempel behöva köpa in nya instrument till gruppen, vilket är en stor kostnad, och när de har kommit så långt att de har skapat några låtar tillsammans som de skulle vilja spela in för att kunna dela med sina fans (eller potentiella blivande fans) måste de betala för att få tid i en studio, vilket sannolikt är en ännu större kostnad än instrumenten. Alternativet, det vill säga att skapa en egen inspelningsstudio hemma hos någon av bandmedlemmarna, är visserligen billigare i längden, men innebär en enorm initial investering. Hur ska man då göra för att finansiera allt detta, när man ännu inte har fått någon inkomst till bandet?
Den enklaste lösningen är naturligtvis att låna pengarna. Då får man snabbt finansieringen man behöver, och kan börja spela konserter och spela in musik tillsammans, vilket leder till att man snabbare börjar tjäna pengar till bandet. När man lånar pengar ska man dock vara noga med att låna på rätt sätt, för att få så bra förutsättningar som möjligt att kunna betala tillbaka lånet snabbt. Därför ska man alltid jämföra villkoren hos de olika bankerna och låneinstituten innan man tar ett lån. Lyckligtvis är det enkelt att göra via Zmarta, så man behöver inte göra jobbet själv. Genom att låna via Zmarta kan man vara säker på att man har de bästa möjliga förutsättningarna för sitt lån.
Ett annat alternativ som kan fungera, beroende på bandmedlemmarnas egna förutsättningar, är att alla bidrar med en del av kostnaderna från sitt eget sparande. Problemet med detta är dels att det förutsätter att bandmedlemmarna har ett sparande, dels att det inte är troligt att varje medlem kan bidra med exakt lika mycket pengar. Om det sedan dröjer innan bandet tjänar så mycket att medlemmarna får igen pengarna de investerade kan det leda till bitterhet och konflikter inom bandet.
Ett tredje alternativ, i dagens moderna värld, är att starta en kampanj på en crowdfunding-sida. Crowdfunding innebär att man finansierar ett projekt genom att man samlar in små summor pengar från ett stort antal människor – det är själva definitionen av ”många bäckar små”. Om man tror att det kan finnas ett intresse bland rock- och heavy metal-fans att höra den typ av musik man kommer att skapa, och man är bra på att sälja sitt koncept i beskrivningen av bandet, finns det alltid en chans att man kan samla ihop pengar till ett instrument eller till några timmars studiotid på detta sätt.