Iron Maiden

Räknat i framgång är Iron Maiden ett av de främsta banden inom genren heavy metal, då de har sålt sammanlagt ungefär 90 miljoner album under sin karriär. De anses också vara ett av pionjärbanden inom det som har kommit att kallas ”new wave of British heavy metal” som uppstod i slutet av 1970-talet, och som ledde hela genren mot ett snabbare tempo och mot mer headbangande.

Iron Maiden bildades 1975. Det var bassisten Steve Harris som satte ihop gruppen och valde dess namn. Han hävdar ha fått inspiration av filmen Mannen med järnmasken, som ska ha påmint honom om tortyrredskapet järnjungfrun – iron maiden. Den ursprungliga gruppen bestod, förutom av Harris själv, av Dave Sullivan, Ron Matthews, Paul Day och Terry Rance. Det var dock en uppsättning som inte skulle bestå länge, och Iron Maiden har bytt medlemmar inte mindre än femton gånger hittills under deras karriär.

800px-IRON_MAIDEN_-_Manchester_Apollo_-_1980Efter att ha gjort ett antal mindre livespelningar spelade Iron Maiden in en demo på nyårsafton 1978, med förhoppningen att den skulle hjälpa dem att få fler gig. Demon bestod av fyra låtar, och efter att den börjat spelas regelbundet av ägaren till en heavy metal-klubb i London ökade den i popularitet. Det ledde till att Iron Maiden gav ut demon på skiva istället för på kassett, och alla femtusen exemplar som skapades sålde slut. I december 1979 kunde så Iron Maiden säkra ett skivkontrakt med EMI, och deras första album, Iron Maiden, gavs ut år 1980. Det var början på en legendarisk rockkarriär för bandet.

Fans av Iron Maiden som är för unga för att ha upplevt flertalet av deras konserter live kan trösta sig med att de har släppt många DVD:er med inspelade livespelningar, till exempel Rock in Rio från deras konsert den 19 januari 2001 i Rio. Det enda du behöver är en bekväm soffa, så kan du ha ett maraton med alla dina favoritspelningar med Iron Maiden.

Har du riktig tur kommer du dock att kunna uppleva en riktig livekonsert med bandet, eftersom de fortfarande är aktiva idag. Deras turné ”The Book of Souls World Tour” började till exempel i februari 2016, och bandet har bekräftat att den kommer att fortsätta under 2017, bland annat med en rad spelningar i Europa.