Judas Priest

Judas Priest är för många kvintessensen av heavy metal, och det är inte för inte som bandet har smeknamnet ”The Metal Gods”. Gruppen har sålt mer än 45 miljoner album över hela världen, och rankas ofta som ett av de bästa metal-banden genom tiderna.

Bandet bildades i Birmingham i England år 1969. Då hette bandet dock inte Judas Priest, utan Freight, och bestod av Al Atkins, K.K. Downing, Ian Hill och John Ellis. Under de första åren av bandet existens, faktiskt ända fram till 1974, fokuserade de helt på att turnera och göra livespelningar. Just 1974 fick de dock ett skivkontrakt med Gull Records. Judas Priests start i skivbolagsvärlden blev långt ifrån en omedelbar succé, då deras två första album, Rocka Rolla och Sad Wings of Destiny, knappt uppmärksammades. Efter Sad Wings of Destiny lyckades de dock få ett skivkontrakt med det betydligt större skivbolaget CBS Records, och det första albumet som de gav ut på CBS, Sin After Sin, blev betydligt mer framgångsrikt. Albumet fick bra kritik, och bandet kapitaliserade på detta genom att åka på en turné. Judas Priest byggde under de följande åren upp en allt större skara fans.

Deras stora genombrott kom dock inte förrän de släppte albumet British Steel år 1980. På detta album finns några av Judas Priests största hits, som ”Breakin’ the Law” och ”Living After Midninght”. Detta album blev starten för ett fåtal mycket framgångsrika år för gruppen, innan deras popularitet började dana mot mitten av 1980-talet. De kvarstår dock som en av de stora legenderna inom heavy metal.

Förutom musiken är en viktig del av vad som gör ett heavy metal-band till ett heavy metal-band estetiken kring bandet, det vill säga hur medlemmarna klär sig, vilka frisyrer de har och hur de uppträder på scen. Metal-band kan befästa sin estetik dels genom konserter, dels genom sina musikvideor, och det är därför viktigt att man lägger ner lite extra eftertanke när man skapar dem – särskilt när man är i början av sin karriär, och ska etablera sig. Om den beskrivningen passar in på dig och ditt band, och du vill anlita ett erfaret produktionsbolag för att hjälpa er med musikvideon, ska ni vända er till Crisp Film.