Metallica  

Ett av de största metalbanden genom tiderna är utan tvekan Metallica. Bandet växte fram i San Fransisco då den nya vågen av brittisk heavy metal började sprida sig. Bandet startades som ett thrash-metalband och de blev snabbt otroligt populära tack vare deras hårda gitarriff, snabba tempo och tuffa attityd. Deras första album “Kill em’ all” släpptes år 1983 och medlemmarna var från början James Hetfield på sång och gitarr, Lars Ulrich på trummor, Dave Mustaine på gitarr och Cliff Burton på bas. Inför inspelningen av deras första album så bestämde de sig för att kicka Dave ifrån bandet på grund av hans beteende då han var berusad. Eftersom att han var alkoholist så var han berusad ganska ofta och de tre andra medlemmarna bestämde sig för att de1200px-metallica_london_2008-09-15_kirk_and_james hade fått nog av honom. Istället kom gitarristen Kirk Hammett in i bilden och han är även gitarristen som spelar gitarr tillsammans med James Hetfield på “Kill em’ all”.

Det tredje albumet “Master of Puppets” som släpptes år 1986 blev en enorm succé och gjorde Metallica till ett av de största metal-banden, inte bara i USA, utan i hela världen. Under turnén för detta album så omkom tragiskt nog basisten Cliff Burton i en bussolycka i Ljungby i Sverige. Efter detta så fick Jason Newsted jobbet som den nya basisten och redan år 1988 så var bandet redo att släppa sitt fjärde album “…and justice for all”. Känslan av detta album var överlag mycket mörkare än föregående album och basfrekvenserna var lägre än vanligt.

Metallica nådde internationell storhet år 1991 med sitt femte album “Metallica”, även kallat “The Black Album” då omslaget är helt svart. Musikproducenten Bob Rock hade sett Metallica live flera gånger men tyckte inte att de hade lyckats fånga vad de gör live på ett album. Han blev därmed anlitad för att producera “Metallica” och tack vare detta beslut så sålde albumet mer än vad något av deras tidigare album, som de hade producerat själva, hade gjort.

Efter dessa framgångar så turnerade bandet i nästan två år i streck och sedan tog de en välförtjänt paus innan de 5 år efter “Metallica” släppte “Load”. Detta album blev vilt kritiserat för att vara för kommersiellt och inte lika aggressivt som deras tidigare album.

Metallica är väldigt aktiva än idag. Totalt har de släppt 10 originella studioalbum varav det tionde släpptes så sent som den 18e november 2016.