Slayer

Slayer bildades år 1981 i Kalifornien av två gitarrister, Kerry King och Jeff Hanneman, tillsammans med trummisen Dave Lombardo och bassisten och sångaren Tom Araya. Tillsammans med Metallica, Megadeth och Anthrax brukar Slayer räknas som ett av ”de fyra stora” banden inom genren thrash metal. Faktum är att både Metallica och Megadeth också bildades och är baserade i Kalifornien, vilket gör det till något av ett Mecka för fans av genren. Om du själv har besökt Kalifornien vet du att det inte bara är hem till stora heavy metal-band, utan också till soligt och varmt väder, något vi inte är bortskämda med i Sverige. Här kan det därför vara värt att investera i en CTC värmepump, så att man slipper frysa när man lyssnar på sitt favoritband. Du hittar den bland annat på Buildor.se.

Slayer började sina dagar som ett coverband, då de spelade låtar av Iron Maiden och Judas Priest. Deras stora chans kom i samband med att de spelade som öppningsakt för bandet Bitch. Slayer spelade då åtta låtar, varav två var deras egna. Vid denna spelning ”upptäcktes” de av Brian Slagel, en musikjournalist som nyligen hade startat sitt eget skivbolag. Slayer inbjöds att vara med på ett samlingsalbum med olika rockband som Slagel skulle skapa. Låten de hade med på albumet, ”Aggressive Perfector”, fick mycket uppmärksamhet när den släpptes i mitten av 1983, och Slagel skrev därför ett fullt skivkontrakt med bandet. De fick dock finansiera albumet själva, vilket de lyckades göra med pengar som Araya sparat och med pengar som de lånade från Kings far. Albumet, Show No Mercy, släpptes i november 1983, och blev början på Slayers genombrott.

Genom sin karriär har Slayer varit ett minst sagt kontroversiellt band. Redan när de fortfarande spelade coverlåtar av andra band utmärkte de sig genom en tydlig satanistisk estetik, och när de senare började skriva egna låtar och skapa bildmaterial för sina album handlade de förutom om satanism även om kontroversiella ämnen som mord, seriemördare, nekrofili, tortyr, folkmord, mänskliga experiment, hatbrott, terrorism, nazism och krig. Detta har lett till att flera av bandets album förbjudits och försenats, till stämningar mot bandet och till allmänt missnöje och kritik från religiösa grupper och den breda allmänheten. I sin genre och på heavy metal-scenen har dock Slayer haft stort inflytande, och inspirerat många andra band med sin musik.