Svensk Heavy Metal

Heavy metal var från början en subkultur som många i den äldre generationen nästan fasade för. Genren ansågs vara farlig för ungdomar att lyssna på, inte minst för att låtarnas texter ofta handlar om våld och ockultism i olika former. Även i Sverige har heavy metal varit en populär genre som kan anses vara synonym med hårdrock. Det är dock inte längre särskilt träffande att använda termerna hårdrock och heavy metal eftersom de numera delas in i många subkategorier. I Sverige har vi internationellt framgångsrika band inom allt från den mörka genren death metal till den mer melodiösa stilen progressive metal.

Svensk hårdrock är hett på vinylmarknaden

Idag har tidiga LP-skivor blivit samlarobjekt och även när det gäller svenska metalband kan man hitta Värdefulla vinylskivor. Äldre punk och hårdrock från 70- och tidiga 80-talet hör faktiskt till de stilar som är mest efterfrågade idag när det gäller gamla vinyler. Heavy Load som anses vara det första svenska hårdrocksbandet ska man hålla extra utkik efter i skivbackarna. De stora och ofta välgjorda omslagen är mycket mer tacksamma som samlarobjekt än en plastigt cd-fodral som går sönder så fort det tappas i golvet. Hårdrockare är även kända för att ibland spela sönder sina favoriter och därmed hamna i behov av att köpa nytt.

Superkända i en snäv krets

Karaktäristiskt för alla stilar inom heavy metal är att elbas, trummor och elgitarrer spelar en framträdande roll för soundet. Flera av de mest framgångsrika svenska banden genom alla tider är otroligt populära bland fans till subgenren i fråga men relativt okända för en bredare publik. Candlemass, Entombed och Bathory är exempel på grupper som anses stilbildande även internationellt sett. Andra svenska band som Europe (med monsterhiten The Final Countdown) är betydligt mer mainstream än kult. Heavy metal är ofta en livsstil men det innebär inte att hårdrockare inte kan ha vanliga jobb som på en reklambyrå stockholm eller som musiklärare in den kommunala skolan.