Thin Lizzy

Thin Lizzy är ett av de klassiska hårdrocksband som bildades under den första vågen av brittisk hårdrock, precis som Deep Purple, Black Sabbath, Led Zeppelin och många andra, med en skillnad: Thin Lizzy bildades på Irland, inte i Storbritannien.

Det var närmare bestämt i Dublin, 1969, som Thin Lizzys historia började, och precis som man kan förvänta sig av en historia som börjar i Dublin, började den på en pub. Det var nämligen under en decemberkväll på en av Dublins pubar som Eric Bell (gitarrist) och Eric Wrixon (organist) träffades, och såg bandet Orphanage spela. I Orphanage fanns basgitarristen och sångaren Phil Lynott och trummisen Brian Downey, och efter att ha sett bandet övertygade Bell och Wrixon de två andra att bilda ett band tillsammans med dem. Båda paren hade kopplingar sedan tidigare – Bell och Wrixon hade tidigare spelat i ett annat band tillsammans, och Lynott och Downey hade känt varandra sedan skoltiden – men det var inte förrän de fyra bildade ett band tillsammans som de skulle komma att bli verkligt framgångsrika.

Framgångarna var dock långt ifrån omedelbara – bandet spelade in en singel och två studioalbum, som inte sålde särskilt bra, och det var nästan en slump att de faktiskt fick sitt genombrott; bandets skivbolag, Decca, släppte ”Whiskey In a Jar” utan bandets tillåtelse (de var arga när de fick reda på det, eftersom de inte tyckte att låten representerade deras sound). Singeln toppade listorna på Irland, och placerade sig på sjätte plats i Storbritannien, och den blev Thin Lizzys biljett till framgång.

Det var Phil Lynott som blev Thin Lizzys frontfigur, och det var även han som skrev de flesta av bandets låtar, under alla de tolv studioalbum som han var med och spelade in med bandet. Deras största hits genom deras karriär var singlarna ”Boys Are Back In Town”, ”Whiskey In the Jar” och ”Jailbreak”, som blev internationella framgångar och verkliga klassiker inom hårdrocken.

Thin Lizzy var ett unikt band på flera sätt. Lynott var till exempel den första mörkhyade irländaren som lyckades nå kommersiella framgångar inom hårdrocken, och bandet stod för mångfald på fler än ett sätt; de hade medlemmar från båda sidorna om den irländska gränsen, och under den värsta konflikten i Nordirland hade de medlemmar från både den protestantiska och den katolska befolkningen. Lynotts låttexter har också hyllats för att baseras i första hand på ”dramer” från arbetarklassen, och på situationer ur verkliga livet. Hans inspiration var bland annat irländsk litteratur, Bob Dylan, Bruce Springsteen och Van Morrison. Musikaliskt har bandet i grunden spelat hårdrock eller heavy metal, men de har influerats av allt från blues och soul till psykedelisk rock och irländsk folkmusik.

Om du spelar i ett rockband som hoppas bli lika framgångsrika som Thin Lizzy, är det första steget ni måste ta att bilda ett företag åt bandet, så att ni kan fakturera för era spelningar. Om ni känner er osäkra på hur det fungerar att driva ett företag, till exempel hur man fakturerar, kan ni gå in och läsa på Finansly.se. Där finns all information ni behöver för att få koll både på bandets ekonomi och er privatekonomi.