Vad kostar det att starta ett hårdrocksband?

Vad kostar det egentligen att starta ett hårdrocksband? Beroende på hur stort man vill satsa kan kostnaden också variera enormt. Om man bara vill spela på skoj kan det fungera utan mikrofon, förstärkare, PA-system och massor av instrument. För dem som däremot vill satsa större krävs det efter en tid en hel del ekonomiska satsningar och inköp. Till exempel kan man behöva en lokal med bra akustik att öva i, sånglektioner, lektioner i olika instrument och en hel del annat för att bandet ska bli så bra som möjligt och för att det man spelar ska låta snyggt och organiserat på konserter.

Utrustning som kan behövas

För musiker är det ofta lycka att äga en egen musikstudio. Det är dock inte speciellt många musiker i dagens samhälle som har en musikstudio som de kan disponera helt som de vill. Många har möjlighet att då och då hyra en studio och det kan vara nödvändigt både för spelande och övning, men också om man vill spela in en skiva. Annan utrustning som kan behövas är mikrofoner och de instrument man vill ha med i bandet. Dessa kan variera i pris. En mikrofon kan kosta från några hundralappar och upp till flera tusen kronor. En gitarr kan man hitta på second hand och då betala några tior, eller så kan man köpa en specialtillverkad modell för hundratusentals kronor. Hur dyrt det blir beror helt på stil och smak.

Hur man skapar ett billigt band

Man kan ibland hitta instrument på second hand butiker och då kan man komma över fullt funktionsdugliga saker för bara några tior. På så sätt är det enkelt att skapa ett band billigt och instrumenten fungerar också på konserter och liknande i början av bandets karriär. När man sedan spelat ett tag och känner att bandet kan fungera och spela tillsammans även i framtiden kan det vara läge att satsa på dyrare instrument och tillbehör. Då kan man ibland sälja de från början second hand köpta instrumenten och tjäna en peng på det. Att starta ett band är inte kostnadsfritt men det kan göras billigt till en början. Senare i karriären när pengar finns och bandet etablerat sig går det att förnya utrustningen och kanske skaffa den där egna studion med inspelningsutrustning.